Bun venit pe blogul meu! Mancaruri simple si usoare pe gustul tuturor...
Nu detin multe secrete ale bucatariei, insa imi place sa gatesc si fac totul cu pasiune. De altfel singurul meu secret cand gatesc este pasiunea cu care fac si cea mai simpla mancare.
Pofta buna orice alegeti sa gatiti din cele prezentate de mine mai jos!

luni, 12 noiembrie 2012

Tort cu frisca si caramel

Am gasit inca un motiv de a face un tort gustos. Sarbatoresc 2 ani de cand am zis DA in fata ofiterului de stare civila...2 ani de cand nu ma mai cheama Ioo (si asa de mult imi placea numele meu! :)) ....2 ani de cand sunt Doamna Pop, chiar daca toata lumea peste tot imi spune domnisoara, dar asta e un lucru bun pentru ca ma face sa ma simt inca foarte tanara....deci  ca sa nu o mai lungesc...2 ani si un tort delicios...
Avem nevoie de:
Blat
- 4 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr faina
- 3 linguri lapte
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- un varf de sare
Crema 1:
 - 500 ml frisca lichida indulcita
Crema 2:
- 1 pahar zahar - aprox 200 gr
- 1 pahar apa - aprox 220 ml
- 3 linguri faina
- 1 ou + 3 linguri zahar
- 125 gr unt
Sirop: 5-6 linguri din siropul ce il pregatim pentru crema caramel amestecat cu putina apa
Ornat: pastram din crema de frisca si pt ornat
 - 100 ml frisca + 5 linguri crema caramel
Blat: mixam spuma albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, uleiul si laptele mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt folosind o spatula si amestecand usor pt a nu se lasa spuma. Turnam compozitia intr-o forma rotunda (am folosit o tava de 24 cm) tapetata pe fund cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30 minute.
Dupa ce scoatem din cuptor lasam la racit apoi taiem blatul in 3.
Crema caramel: caramelizam zaharul intr-un vas cu fundul mai gros. Cand zaharul este complet caramelizat (atentie sa nu se arda) turnam apa, avand grija la aburii ce se formeaza deasupra sa nu ne ardem.
Lasam sa fiarba pana se topeste zaharul caramelizat. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet. Punem deoparte intr-un bol 5-6 linguri din sirop.
Separat batem oul cu cele 3 linguri de zahar si adaugam apoi si faina. Amestecam cele doua compozitii si punem din nou pe foc la flacara mica amestecand mereu, pana obtinem o crema de consistenta unei budinci. Luam de pe foc si adaugam untul si amestecam pana se topeste. Lasam crema la racit. Din aceasta crema punem deoparte 5 linguri.
In acest timp pregatim si frisca mixand la inceput la viteza mica apoi la viteza maxima pana se intareste. Frisca o impartim in 3.
Acum ca avem totul pregatit, trecem la asamblare.
Asezam pe o farfurie prima foaie pe care o insiropam cu siropul obtinut din cele 5-6 linguri de sirop amestecate cu apa. Ungem prima foaie cu o parte din frisca. peste frisca punem jumatate din crema caramel si nevelam usor. Asezam apoi urmatoarea foia si la fel: o insiropam, frisca, crema caramel.
Asezam a treia foaie si o insiropam la randul ei. Imbracam tot tortul in frisca, avand grija sa lasam putina frisca si pt ornat.
Pentru ornat am folosit o parte din frisca pt. crema iar pentru partea mai inchisa la culoare am mixat separat 100 ml frisca cu cele 5 linguri din crema caramel.
Va asigur ca a iesit un tort fin, usor si  nu foarte dulce in ciuda caramelului.
Enjoy! 

31 de comentarii :

  1. Sa fiti fericiti si sa va iubiti toata viata!
    Tortul este minunat!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. La cât mai mulți ani fericiți de acum înainte. Superb tortul!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani cu tot ce e mai bun in viata va doresc..Si iau si o feliuta de tort ca e prea bun!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rocsy multumim frumos si cu drag iti ofer o feliuta pt ca e super gustos!

      Ștergere
  4. La multi ani si multi ani fericiti impreuna!. Si daca tot e sarbatoare iau si o felie de tort. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani si casa de piatra in continuare !
    O feliuta de tort tot vreau, desi pe FB il vroiam tot, nu pot face asta, pentru ca la o asemenea sarbatoare, tinerii insuratei trebuie sa serveasca cu cite o feliuta musafirii... adica si eu fac parte dintre ei, virtual, bineinteles !
    Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela multumesc frumos. Si cu drag te servesc cu o felie din totul acesta fin si gustos. Pup

      Ștergere
  6. La multi ani fericiti si plini de intelegere!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani fericiti si plini de iubire, intelegere si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani cu sanatate si intelegere!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multa Iubire si sanatate va doresc! Yuumy,tare bine arata tort'ul! Hugs

    RăspundețiȘtergere
  10. La mulți și fericiți ani împreună, multă dragoste și numai armonie! Oh, și copii sănătoși și cuminți (că precis vor fi frumoși așa ca voi doi)! Profit de ocazie și îl pup și pe soțul tău nu numai pe tine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sanda draga multumesc tare mult, asa sa fie :). Si bine faci ca il pupi si pe el, nu doar eu sa tot fiu pupata :)). Te pup si eu

      Ștergere
  11. La multi ani fericiti si numai bine va doresc!! Tortul e minunat! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Aniversare fericita si sa aveti parte de cat mai multi ani fericiti si sanatosi impreuna!
    Tortul este f delicat si cu siguranta si delicios!
    Pupici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos si ma bucur ca iti place tortul mai ales ca eu il consider atat de delicios. Pup

      Ștergere
  13. Multi ani fericiti impreuna!!! Sa aveti parte de tot ce-i mai frumos, sa va iubiti la fel de mult, si... Dumnezeu sa-ti dea cat mai curand, ceea ce iti doresti tu cel mai mult!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult Simona. La fel va doresc si voua >:D<. Te pup

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...